VACUNES - Farmàcia Maria Eugènia González
15808
post-template-default,single,single-post,postid-15808,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default

VACUNES

VACUNES

LES VACUNES
S’entén per vacuna qualsevol preparació destinada a generar immunitat contra una malaltia estimulant la producció d’anticossos. Pot tractar-se, per exemple, d’una suspensió de microorganismes morts o atenuats, o de productes o derivats de microorganismes. El mètode més habitual per administrar les vacunes és la injecció, encara que algunes s’administren amb un vaporitzador nasal o oral.
Les vacunes són segures i eficaces. Atès que les vacunes s’administren a milions de persones saludables, inclosos nens, per prevenir malalties greus, estan subjectes a estàndards de seguretat molt alts.
Tipus de vacunes
Hi ha molts tipus de vacunes diferents. Cada un està dissenyat per ensenyar al seu sistema immunitari com combatre certs tipus de gèrmens i les malalties greus que provoquen.
Quan els científics creen vacunes, tenen en compte:
• De quina manera el sistema immunitari respon a el germen
• Qui necessita vacunar-se contra el germen
• La millor tecnologia o enfocament per crear la vacuna
Segons alguns d’aquests factors, els científics decideixen quin tipus de vacuna elaboraran. Existeixen 4 tipus de vacunes principals:
• Vacunes vives atenuades
• Vacunes inactivades
• Vacunes de subunitats, recombinants, polisacàrides i combinades
• Vacunes amb toxoides

 1. Vacunes vives atenuades
  Les vacunes vives utilitzen una forma afeblida (o atenuada) de el germen que causa una malaltia.
  Atès que aquestes vacunes són tan similars a la infecció natural que ajuden a prevenir, creen una resposta immunitària forta i de llarga durada. Només 1 o 2 dosis de la majoria de les vacunes vives poden protegir durant tota la vida contra un germen i la malaltia que causa.
  No obstant això, les vacunes vives també tenen algunes limitacions. Per exemple :, Atès que contenen una petita quantitat d’un virus viu debilitat, algunes persones han de parlar amb el seu proveïdor d’atenció mèdica abans de vacunar-se, com ara les persones amb sistemes immunitaris debilitats, problemes de salut a llarg termini o que han tingut un trasplantament d’òrgans. S’han de mantenir en fred, de manera que no es pot viatjar amb elles. Això vol dir que no es poden utilitzar en països amb accés limitat a refrigeradors.
  Les vacunes vives s’utilitzen per protegir contra: Xarampió, galteres, rubèola (vacuna MMR combinada), Rotavirus, Verola, Varicel•la, Febre groga.
 2. Vacunes inactivades
  Les vacunes inactivades utilitzen la versió morta del germen que causa una malaltia.
  Les vacunes inactivades no solen proporcionar una immunitat (protecció) tan fort com les vacunes vives. És possible que necessiti diverses dosis amb el temps (vacunes de reforç) per tenir immunitat contínua contra les malalties.
  Les vacunes inactivades s’utilitzen per protegir contra: Hepatitis A, Grip (només vacuna injectable), Polio (només vacuna injectable), Ràbia,
 3. Vacunes de subunitats, recombinants, polisacàrides i combinades
  Les vacunes de subunitats, recombinants, polisacàrides i combinades utilitzen parts específiques del germen, com el seu proteïna, sucre o càpsula (una carcassa que envolta el germen).
  Atès que les vacunes només utilitzen parts específiques de germen, ofereixen una resposta immunitària molt fort dirigida a parts claus de germen. També es poden utilitzar en pràcticament qualsevol persona que les necessiti, fins i tot en persones amb sistemes immunitaris debilitats o problemes de salut a llarg termini.
  L’única limitació d’aquestes vacunes és que possiblement necessiti vacunes de reforç per tenir protecció contínua contra les malalties.
  Aquestes vacunes s’utilitzen per protegir contra: Malaltia Hib (Haemophilus influenzae tipus b), Hepatitis B, HPV (virus del papil•loma humà), Tos ferina (part d’una vacuna DTaP combinada), Malaltia pneumocòccica.
 4. Vacunes amb toxoides
  Les vacunes amb toxoides utilitzen una toxina (producte nociu) fabricada a partir del germen que causa una malaltia. Creen immunitat a les parts de la llavor que causen una malaltia en lloc de al germen en si. Això vol dir que la resposta immunitària va dirigida a la toxina en lloc de a tot el germen.
  A l’igual que altres tipus de vacunes, és possible que necessiti vacunes de reforç per tenir protecció contínua contra les malalties.
  Les vacunes amb toxoides s’utilitzen per protegir contra: Diftèria, Tètanus,

El futur de les vacunes
Sabies que els científics segueixen treballant per crear nous tipus de vacunes? Aquests són 2 exemples realment esperançadors:
• Les vacunes d’ADN són fàcils i econòmiques d’elaborar, i produeixen una immunitat forta i de llarga durada.
• Les vacunes de vectors recombinants (vacunes basades en plataforma) actuen com una infecció natural, pel que són especialment bones en ensenyar a el sistema immunitari com combatre els gèrmens.

Pla Mundial sobre Vacunes
El Pla d’Acció Mundial sobre Vacunes (GVAP per les seves sigles en anglès) és un marc que ha estat aprovat al maig de 2012 per l’Assemblea Mundial de la Salut per assolir els objectius de la visió de la Dècada de les Vacunes de fer accessible la immunització universal.
La missió indicada en el GVAP és senzilla: Millorar la salut mitjançant l’ampliació més enllà de 2020 de tots els beneficis de la immunització a totes les persones, independentment del seu lloc de naixement, qui són o on viuen.
Hi ha evidència contundent que demostra els beneficis de la immunització com una de les intervencions sanitàries més reeixides i rendibles conegudes. Al llarg dels últims decennis, la immunització ha aconseguit moltes coses, incloent l’eradicació de la verola, una fita que ha estat cridat un dels majors èxits de la humanitat.
Mes informació:
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/85398/9789243504988_spa.pdf;jsessionid=2B8D969A3A166559128F337AB859DB93?sequence=1

POSICIONAMENT DE L’OMS SOBRE LES VACUNES
De conformitat amb la seva comesa de brindar orientació als estats membres en assumptes de política sanitària, l’OMS publica una sèrie de documents de posició en què fa recomanacions mundials sobre les vacunes i la immunització contra malalties que tenen repercussions internacionals a la salut pública. En ells es resumeix la informació essencial sobre les malalties i les vacunes corresponents, i a la fi s’enuncia la posició actual de l’OMS pel que fa a la utilització d’aquestes últimes en el context mundial.
Aquests documents es destinen a les autoritats nacionals de salut pública i als gestors dels programes d’immunització, però també poden ser d’interès per als organismes internacionals de finançament, els fabricants de vacunes, els metges i els mitjans de comunicació científics.
Documents de posició de l’OMS sobre les vacunes
Llista dels documents de posició de l’OMS sobre les vacunes
Els documents de posició de l’OMS segueixen les recomanacions de el Grup d’Experts de l’OMS en Assessorament Estratègic (SAGE) en matèria d’immunització, i abans que es publiquin són sotmesos a un procés oficial d’examen intern i extern. Els processos per a gestionar possibles conflictes d’interès i garantir una avaluació acurada i crítica dels millors dades científiques s’han fet més rigorosos en els últims anys. L’OMS manté un registre dels interessos dels membres de l’SAGE i publica en el lloc web d’aquest grup d’experts resums dels interessos declarats en relació amb temes de la incumbència de l’SAGE.
Els documents es publiquen en anglès i francès i es tradueixen als altres quatre idiomes oficials de l’OMS (àrab, xinès, espanyol i rus). Cada document s’acompanya ara d’un resum en format de text i de diapositives, d’una llista de referències bibliogràfiques essencials i de quadres de gradació de les proves científiques existents.
Periòdicament s’examina si cal actualitzar els documents de posició sobre les vacunes, la qual cosa depèn principalment de l’existència de noves proves científiques i de les prioritats en matèria de salut pública. Quan estan justificades, es publiquen breus actualitzacions sobre recomanacions concretes que figuren en un document.
Pots enviar preguntes i suggeriments sobre aquests documents a l’adreça de correu electrònic vaccines@who.int.

Mª Eugènia Gonzalez

Nº col·legiada 14375

MEG
meugenia@farmaciameg.com