SETMANA MUNDIAL DE La IMMUNITZACIÓ: LES VACUNES FUNCIONEN - Farmàcia Maria Eugènia González
15804
post-template-default,single,single-post,postid-15804,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default

SETMANA MUNDIAL DE La IMMUNITZACIÓ: LES VACUNES FUNCIONEN

SETMANA MUNDIAL DE La IMMUNITZACIÓ: LES VACUNES FUNCIONEN

La immunització prevé malalties, discapacitats i defuncions per malalties que es poden prevenir mitjançant vacunació, com ara el càncer cervical, la diftèria, l’hepatitis B, el xarampió, la parotiditis, la tos ferina, la pneumònia, la poliomielitis, les malalties diarreiques per rotavirus, la rubèola i el tètanus.

És indiscutible que no hi ha intervenció sanitària preventiva més costo-efectiva que la immunització, que evita entre 2 i 3 milions de morts anuals per diftèria, tètanus, tos ferina i xarampió. No obstant això, si es millorés la cobertura vacunal mundial es podrien evitar altres 1,5 milions.

Setmana Mundial de la Immunització: les vacunes funcionen

L’OMS i els associats celebren la darrera setmana d’abril de cada any la Setmana Mundial de la Immunització. Els objectius consisteixen a augmentar la conscienciació sobre la immunització i la seva demanda, i en millorar els serveis de vacunació, de manera que totes les persones , visquin on visquin, puguin estar protegides enfront de malalties mortals.

La immunització és un dels majors èxits de la medicina moderna. La comunitat internacional ha reconegut en diverses ocasions la utilitat de les vacunes i la immunització per prevenir i controlar moltes malalties infeccioses i, cada vegada més, el càncer i altres malalties cròniques.

L’ampliació de l’accés a la immunització és fonamental per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. La vacunació no només evita el patiment i les defuncions causades per malalties infeccioses com les infeccions diarreiques, la pneumònia, la poliomielitis, el xarampió o la tos ferina, sinó que també es tradueix en beneficis més amplis en matèria d’educació i desenvolupament econòmic.

Les vacunes són una primera línia de defensa contra la resistència als antibiòtics

Les vacunes poden contribuir a limitar la propagació de la resistència als antibiòtics. L’augment mundial de les malalties causades per bacteris farmaco-resistents, conseqüència de l’ús incorrecte i excessiu d’antibiòtics, és una gran amenaça per a la salut pública. La vacunació de les persones i els animals és una forma molt eficaç d’impedir que s’infectin, amb el que es fa innecessari administrar antibiòtics. El millor ús de les vacunes existents i el desenvolupament de noves vacunes són mesures importants per frenar la resistència a aquests fàrmacs i reduir les malalties i morts previsibles.

Preguntes i respostes sobre les vacunes

 1. Havent bona higiene, sanejament i aigua salubre ¿segueix sent necessària la vacunació?

La bona higiene, el sanejament i l’aigua salubre són insuficients per aturar les malalties infeccioses, i la vacunació continua sent necessària. Si no mantenim taxes d’immunització òptimes -l’anomenada immunitat col·lectiva-, les malalties previsibles mitjançant vacunació tornaran. Tot i que les millores de la higiene, el sanejament i la salubritat de l’aigua ajuden a protegir-nos de les malalties infeccioses, moltes d’elles poden propagar independentment del endreçats que siguem. Sense vacunació, malalties que s’han tornat rares, com la tos ferina, la poliomielitis o el xarampió, poden reaparèixer ràpidament.

 • Són segures les vacunes?

Les vacunes són segures. Totes les vacunes aprovades són sotmeses a proves rigoroses al llarg de les diferents fases dels assaigs clínics, i segueixen sent avaluades regularment un cop comercialitzades. Els científics també segueixen constantment la informació procedent de diferents fonts a la recerca d’indicis que una vacuna pugui tenir efectes adversos. La majoria de les reaccions a les vacunes són lleus i temporals, com ara el dolor al lloc d’injecció o la febrícula. Els rars efectes col·laterals greus notificats són investigats immediatament.

És molt més fàcil patir lesions greus per una malaltia que es pot prevenir mitjançant vacunació que per una vacuna. Per exemple, la poliomielitis pot causar paràlisi; el xarampió, encefalitis i ceguesa, i algunes malalties que es poden prevenir mitjançant vacunació fins i tot poden ser mortals. Encara que una sola lesió greu o mort causada per les vacunes ja són massa, els beneficis de la vacunació superen llargament els riscos, i sense vacunes hauria molts més casos de malaltia i mort.

 • És millor la immunitat proporcionada per les vacunes que per les infeccions naturals?

Les vacunes interaccionen amb el sistema immunitari i produeixen una resposta immunitària similar a la generada per les infeccions naturals, però sense causar malaltia ni posar la persona immunitzada en risc de patir les possibles complicacions d’aquesta.

En canvi, el preu a pagar per la immunització a través de la infecció natural pot consistir en disfunció cognitiva en la infecció per Haemophilus influenzae de tipus b, defectes congènits en la rubèola, càncer hepàtic en l’hepatitis B o mort per complicacions en el xarampió .

 • Necessito vacunar contra malalties que no es veuen en la meva comunitat o al meu país?

Tot i que les malalties que es poden prevenir mitjançant vacunació s’han tornat rares en molts països, els agents infecciosos que les causen segueixen circulant en d’altres. En un món tan interconnectat com l’actual, poden creuar fàcilment les fronteres geogràfiques i infectar a qualsevol que no estigui protegit. Així, per exemple, s’han produït brots de xarampió a poblacions no vacunades d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Espanya, Estats Units d’Amèrica, Federació de Rússia, França, Grècia, Itàlia, Regne Unit, Sèrbia, Suïssa i Tadjikistan.

Els dos motius principals per a vacunar-se són protegir-nos a nosaltres mateixos i protegir els que ens envolten. L’èxit dels programes de vacunació depèn que tots garantim el benestar de tots. No hem de dependre dels que ens envolten per aturar la propagació de malalties; nosaltres també hem de fer el que estigui a les nostres mans.

 • Pot un nen rebre més d’una vacuna alhora?

Les proves científiques revelen que l’administració de diverses vacunes a el mateix temps no té efectes negatius en el sistema immunitari de l’infant. Els nens estan exposats diàriament a diversos centenars de substàncies alienes que desencadenen respostes immunitàries. El simple acte de menjar introdueix nous antígens en l’organisme, i són nombroses les bacteris que viuen a la boca i el nas. Els nens es veuen exposats a molts més antígens en un refredat comú o una faringitis que quan són vacunats.

El principal avantatge d’administrar diverses vacunes a el mateix temps és la necessitat de menys consultes, que estalvia temps i diners. A més, quan és possible una vacunació combinada (per exemple, contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) també es redueix el nombre d’injeccions i les molèsties per al nen. Es poden prendre diferents mesures per reduir el dolor en el moment de la vacunació.

 • Necessito vacunar contra la grip?

La grip és una malaltia greu que mata entre 300 000 i 500 000 persones a l’any. Les embarassades, els nens petits, els grans amb problemes de salut i qualsevol amb malalties cròniques, com cardiopaties o asma, corren major risc de patir malaltia greu i morir. La vacunació de les embarassades aporta el benefici afegit de protegir els nadons, fet encara més important si es té en compte que no hi ha vacuna per als menors de 6 mesos.

Les vacunes contra la grip estacional es vénen utilitzant des de fa més de 60 anys i immunitzen contra les tres soques circulants més prevalents cada any. La vacunació és la millor manera de reduir la probabilitat de patir grip greu i de contagiar-la als altres. Evitar la grip significa evitar costos afegits en atenció mèdica i pèrdues d’ingressos per no anar a treballar o a l’escola.

 • Què conservants s’usen en les vacunes?

El tiomersal és un compost orgànic que conté mercuri i s’afegeix a algunes vacunes com a conservant. No resulta perillós i és el conservant més utilitzat en les vacunes que es subministren en vials multidosi. No hi ha dades que indiquin que les quantitats de tiomersal utilitzades en les vacunes suposin un risc per a la salut.

 • Què hi ha sobre les vacunes i l’autisme?

Un estudi de 1998 va plantejar la possible relació entre la vacuna triple vírica (xarampió, galteres i rubèola) i l’autisme, però posteriorment es va demostrar que era fraudulent i tenia greus biaixos, pel que va ser retirat per la revista que el va publicar. Lamentablement, aquesta publicació va crear un estat de pànic que va produir una disminució de les taxes d’immunització i posteriors brots d’aquestes malalties. No hi ha cap prova de l’existència d’una relació entre la vacuna triple vírica i l’autisme o els trastorns de l’espectre autista.

10 apunts sobre avenços en immunització que has de saber:

 1. La immunització evita entre dos i tres milions de morts a l’any. La immunització prevé cada any nombroses morts per diftèria, tètanus, tos ferina, grip i xarampió en tots els grups d’edat. És una de les intervencions de salut pública més cost eficaces i reeixides. Si es millora la cobertura vacunal mundial, es podran evitar altres 1,5 milions de defuncions.
 2. La majoria dels nens reben actualment vacunes que els salven la vida. Es calcula que, el 2018, es van administrar tres dosis de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina (vacuna DTP) a 116.300.000 (al voltant de l’86%) dels nens menors d’un any, que van quedar així protegits contra processos infecciosos que poden tenir conseqüències greus en forma de malaltia, discapacitat o mort.
 3. S’estima que 19,4 milions de nens menors d’un any no van rebre les vacunes bàsiques. A prop de l’60% d’aquests nens viuen en 10 països: Angola, Brasil, Etiòpia, Filipines, Índia, Indonèsia, Nigèria, Pakistan, República Democràtica de Congo i Vietnam.
 4. S’han obtingut avenços significatius en la investigació i el desenvolupament de vacunes. La primera vacuna per protegir els nens contra el paludisme ja s’ha provat en tres països africans des 2019. S’estan desenvolupant també vacunes contra el èbola, que s’han utilitzat per ajudar a controlar la propagació de brots a Guinea i la República Democràtica de l’ Congo (RDC). A més, els resultats d’un assaig en curs amb una vacuna experimental contra la tuberculosi semblen indicar que pot prevenir aquesta malaltia.
 5. Les epidèmies de meningitis A l’Àfrica s’han reduït dràsticament gràcies a la immunització. La meningitis A és una infecció que pot ocasionar greus danys cerebrals i que en molts casos és mortal. Des de la introducció a l’Àfrica de la vacuna contra aquesta malaltia mortal al desembre de 2010, les campanyes massives de vacunació han permès controlar-la i apropar-nos a la seva eliminació en 26 països africans de l’anomenat «cinturó de la meningitis». La vacuna s’està incorporant ara en els programes nacionals d’immunització sistemàtica.
 6. La mortalitat mundial per xarampió s’ha reduït en un 80%. El xarampió és una malaltia vírica molt contagiosa que sol produir febre alta i erupcions cutànies i que pot ocasionar discapacitats greus, infeccions i fins i tot la mort. El nombre de defuncions per xarampió ha disminuït en un 80%: de les 545.000 defuncions estimades el 2000 a 110 000 el 2017. L’acceleració de les activitats d’immunització ha contribuït enormement a aquesta disminució
 7. Cada vegada són més els països prevenen el càncer cervicouterino amb la vacuna contra el virus del papil·loma humà. Les vacunes contra el virus del papil·loma humà (VPH) protegeixen a les nenes contra el càncer cervicouterino en etapes posteriors de la seva vida. Noranta països, en el territori viu una de cada tres nenes al món, havien introduït aquesta vacuna en els seus programes nacionals d’immunització en 2018. Els assajos clínics i la farmacovigilància han demostrat que les vacunes utilitzades per prevenir la infecció pel VPH són molt eficaces i segures.
 8. L’eradicació de la poliomielitis al món està més a prop que mai. La poliomielitis és una malaltia vírica molt infecciosa que pot causar una paràlisi irreversible. Segons les dades més recents, el 85% dels lactants de tot el món han rebut tres dosis de la vacuna antipoliomielítica. L’objectiu mundial d’eradicar la transmissió de virus naturals de la poliomielitis està més a prop d’aconseguir-se; avui dia només es dóna en tres països: Afganistan, Nigèria i Pakistan.
 9. S’ha eliminat el tètanus matern en tres regions del món. Tres regions de l’OMS han eliminat el tètanus matern i neonatal: les d’Àsia Sud-oriental, que alberga a gairebé la quarta part de la població mundial, les Amèriques i Europa. L’OMS ha calculat que, el 2017 (l’últim any per al qual es disposa d’estimacions), gairebé 31 000 nounats van morir a causa del tètanus neonatal. A més, un nombre significatiu de dones moren també cada any a causa del tètanus matern. Aquesta malaltia es pot prevenir mitjançant les pràctiques higièniques de part i la vacunació
 10. Les vacunes són una primera línia de defensa contra la resistència als antibiòtics. Les vacunes poden contribuir a limitar la propagació de la resistència als antibiòtics. L’augment mundial de les malalties causades per bacteris farmaco-resistents, conseqüència de l’ús incorrecte i excessiu d’antibiòtics, és una gran amenaça per a la salut pública. La vacunació de les persones i els animals és una forma molt eficaç d’impedir que s’infectin, amb el que es fa innecessari administrar antibiòtics. El millor ús de les vacunes existents i el desenvolupament de noves vacunes són mesures importants per frenar la resistència a aquests fàrmacs i reduir les malalties i morts previsibles.

Mª Eugènia González

Nº col·legiada farmacèutica 14375

MEG
meugenia@farmaciameg.com