EXERCICI DURANT L'EMBARÀS - Farmàcia Maria Eugènia González
15856
post-template-default,single,single-post,postid-15856,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default

EXERCICI DURANT L’EMBARÀS

EXERCICI DURANT L’EMBARÀS

Durant l’embaràs, i sempre que el metge no ens ho desaconselli, és recomanable realitzar esport o algun exercici físic moderat, ja que la seva pràctica ens aportarà nombrosos beneficis, tan físics com emocionals.
A nivell de salut corporal, però també mental. I si es fa en grup, també des del punt de vista emocional. Si l’embaràs no és de risc i no hi ha cap patologia prèvia que ho desaconselli, els experts recomanen fer activitat física des del primer trimestre. Contràriament al que pugui semblar, fer exercici ens carrega d’energia. Això si, cal fer l’esport adient en cada fase de l’embaràs i adient a la situació específica en que et trobis.
El primer trimestre ens podem omplir d’energia, mentre que durant el segon trimestre s’ha d’aprofitar per tonificar i el tercer trimestre es poden fer exercicis de mobilització que preparin per al part.
Al 1r TRIMESTRE es treballen, sobretot, cames, glutis, esquena i l’equilibri. Al 2n TRIMESTRE, es recomanar la tonificació dels músculs de cames i glutis. Amb aquests exercicis també es treballa la musculatura abdominal. Per últim, al 3r TRIMESTRE és un moment adequat per fer exercicis de preparació al part amb activitats que mobilitzin la zona piramidal així com alleugerir molèsties pròpies de l’embaràs com la ciàtica o tensions. Són exercicis que també activen la musculatura abdominal.

Beneficis de fer exercici durant l’embaràs:

 1. Estimula la circulació de la sang i millora la pressió arterial, millorant la capacitat respiratòria de la mare i l’oxigenació del fetus.
 2. Evita que augmentem excessivament de pes, evitant també el restrenyiment i la inflor.
 3. Redueix els riscos malalties metabòliques com la diabetis gestacional i els nivells alts de colesterol.
 4. Facilita estar en forma per afrontar el part i de recuperar-se’n, ja que enforteix la musculatura i augmenta la resistència, amés de que afavoreix la correcció postural.
 5. Millora el son, i disminueix l’estrès.

Principals recomanacions:

 1. Realitzar exercici suau durant uns 30 minuts al dia: Continuar practicant l’exercici de manera habitual si ja el realitzàvem abans de l’embaràs, però moderant-ne la intensitat. Si abans de l’embaràs no realitzàvem activitat física, començar poc a poc, intensificant l’exercici de manera gradual.
 2. Evitar practicar:
  • Esport o activitat física si fa calor o humitat per risc de deshidratació o augment de la temperatura corporal.
  • No practicar moviments o esports de contacte, salts o contracops.
  • Evitar estar dempeus o en posicions estàtiques gaire temps.
 3. Escalfar abans d’iniciar l’exercici i realitzar estiraments i activitats de relaxació després –durant cinc o deu minuts–. Descansar quan aparegui sensació de fatiga.
 4. Utilitzar roba transpirable, elàstica i que no ens estrenyi, així com calçat adequat, que permeti una bona distribució del pes.
 5. Practicar activitats en grup o en família, afavorint un clima de distensió i d’intercanvi d’experiències.

Quins són els exercicis i les activitats més recomanables durant l’embaràs?

 1. Caminar o pujar escales: no suposa cap risc ni requereix esforç, i ajuda a mantenir la salut cardiovascular.
 2. Exercicis aquàtics i natació: ens ajuda a sentir-nos lleugeres, millora la circulació i la respiració, permet mantenir el pes i enfortir la musculatura. En general, promou la relaxació física i mental i ens pot ajudar a dormir millor.
 3. Bicicleta estàtica: tonifica, relaxa i millora la circulació evitant els riscs de caigudes, postures forçades, etc. d’aquesta pràctica a l’exterior.
 4. Entrenament de tècniques de relaxació –ioga, tai-txi, pilates–: recomanables per preparar el part. A més de fomentar la nostra relaxació ens aporten flexibilitat i milloren el to muscular.
 5. Activitats dirigides a embarassades: practicar exercicis perineals –exercicis de Kegel– milloren la tonificació de la pelvis. Així mateix, la participació en grups de preparació al part permet la implicació de la parella o de la persona que ens acompanyi. En aquests grups es combinen exercicis corporals i tècniques de relaxació que milloren el nostre estat físic i emocional, i que ens ajudaran a alleujar el dolor durant el part.
MEG
meugenia@farmaciameg.com