ELS EFECTES DEL SOL: CONEIXES LA TEVA PELL I ELS EFECTES QUE EL SOL HI POT PRODUIR? - Farmàcia Maria Eugènia González
15828
post-template-default,single,single-post,postid-15828,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default

ELS EFECTES DEL SOL: CONEIXES LA TEVA PELL I ELS EFECTES QUE EL SOL HI POT PRODUIR?

ELS EFECTES DEL SOL: CONEIXES LA TEVA PELL I ELS EFECTES QUE EL SOL HI POT PRODUIR?

El sol és fonamental per a la nostra vida i ens proporciona nombrosos beneficis, com per exemple la fixació de la vitamina D. No obstant això, s’ha de realitzar una exposició adequada a la radiació UV, ja que també té efectes nocius en la salut de la pell. És molt important protegir-se del sol com es veurà en aquest article, però també és important prendre el sol per tal d’obtenir-ne els seus beneficies. S’està donant el cas actualment d’una manca de vitamina D degut a un excés de protecció solar en certes persones. No es tracta de protegir-se amb un 50 sempre si no de seguir els consells i utilitzar el factor de protecció adient:

Veiem quins son els beneficis i prejudicis del sol?

Beneficis de el sol
Prendre el sol en petites dosis (es recomanen 15 minuts d’exposició solar a el dia), aporta molts beneficis al nostre organisme, com ara:

  1. Síntesi de vitamina D, imprescindible per a la mineralització dels ossos, a l’afavorir l’absorció en l’intestí del calci i el fòsfor i evitar la seva pèrdua en el ronyó.
  2. Afavoreix l’estat d’ànim i combat la depressió estacional, provocada per l’absència de el sol.
  3. Equilibra el colesterol, ja que quan prenem el sol el nivell de colesterol disminueix perquè la llum ultraviolada ajuda a metabolitzar el colesterol.
  4. Millora alguns problemes a la pell, com els d’acne: prendre el sol amb moderació pot ajudar-te. Una altra malaltia de la pell a la qual li beneficia el sol és la psoriasi.
  5. Estimula les defenses, ja que el sol augmenta el nombre de glòbuls blancs o limfòcits, cèl•lules encarregades de la primera defensa enfront d’una infecció.

Efectes perjudicials de el sol per a la pell
D’altra banda, el sol a dosis altes pot ser molt perillós i provocar danys:
A curt termini:
– Cremades solars.
– Fotosensibilitat.
– Malalties pigmentàries com melasma o vitiligo.
– Fotodermatitis, com l’erupció solar benigna, així com tipus com lupus i urticària provocada pel sol.
A llarg termini els seus efectes nocius poden:
Accelerar l’envelliment de la pell: aparició de taques, un cutis groguenc, arrugues profundes i pèrdua de densitat i elasticitat a la pell. Desenvolupar càncer de pell: cal dir que la incidència ha augmentat notablement en els últims anys.

Tipus de pell
Les pells clares són molt més sensibles a el sol que les fosques. Fitzpatrick va establir diferents tipus de pell segons:
• Fototip I: pell molt blanca (pèl-rojos), sempre es crema, mai es bronzeja, amb moltes pigues.
• Fototip II: pell clara, sempre es crema, de vegades aconsegueix un lleuger bronzejat, amb moltes pigues.
• Fototip III: pell de clara a fosca, de vegades es crema, sempre es bronzeja (bronzejat mitjà), pot tenir algunes pigues.
• Fototip IV: pell fosca, mai es crema, sempre es bronzeja (bronzejat fosc), sense pigues.
• Fototip V: pell marró, mai es crema, sempre es bronzeja (bronzejat molt fosc), sense pigues.
• Fototip VI: pell negra, mai es crema, sense pigues.

Mª Eugènia Gonzàlez. Llicenciada en Farmàcia, Nº col·legiada: 14375

MEG
meugenia@farmaciameg.com