cura del pacient ONCOLÒGIC - Farmàcia Maria Eugènia González
15836
post-template-default,single,single-post,postid-15836,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default

cura del pacient ONCOLÒGIC

cura del pacient ONCOLÒGIC

Breus apunts

Hores d’ara tots sabem que CÀNCER és el nom que es dóna a un conjunt de malalties que tenen en comú una característica: algunes de les cèl·lules de el cos comencen a dividir-se sense aturar-se i es disseminen als teixits de l’entorn.

També sabem  també que hi trobem causes sobre les que no podem fer res, però algunes sobre les que sí podem fer prevenció, com fàrmacs, exposició a la pol·lució, exposició a rajos uva, hàbits com tabaquisme,  alcohol i alimentació, etc.

I també sabem que la prevenció es fa a tres nivells:

 1.  Primària: evita l’aparició del tumor
 2. Secundaria: fer detecció precoç
 3. Terciària: millora de la qualitat de vida en persones diagnosticades.

Per això a tots ens sonaran les mesures de prevenció sobre tot relatives a hàbits de consum, i fer proves de detecció prèvies.

Tractaments

El que ja no és tan conegut, si no es pels propis pacients, son els tractaments actuals del càncer. Habitualment s’aborda des de diferents angles, un o varis combinats dels següents: Cirurgia, Radioteràpia, Quimioteràpia, Immunoteràpia, Teràpies dirigides, Teràpia hormonal, Transplantament de cèl·lules mare, i medicina de precisió. Es el metge o equip mèdic qui decideix quina es la millor aproximació per a cada pacient.

En qualsevol cas, la majoria provoca greus efectes secundaris, afectant la pell, els cabells o les mucoses, entre d’altres. És aquesta la informació que volem aportar en aquest article.

QUINS SON ELS PRINCIPALS EFECTES SECUNDARIS D’AQUESTS TRACTAMENTS

 • Alteració  de las cèl·lules de la pell con prurit, fissures, erupcions, èczemes i també dels cabells com alopècia i alteració de les ungles.
 • Afectació de mucoses: oral, gàstrica, vaginal i anal.
 • Afectació de la moll de l’os, com:
  • baixada dels glòbuls vermells provocant una anèmia que pot donar fatiga,  cansament, etc
  • baixada de leucòcits o immunosupressió, que augmenta la susceptibilitat a les infeccions
  • baixada de plaquetes que pot provocar hemorràgies i això pot conduir a l’aparició d’hematomes, tot i que hi hagin cops, etc.
 • altres com ara les alteracions neurològiques, alteracions cardíaques, renals i fins i tot de alteracions de la sexualitat i la fertilitat, etc.

PAUTES RECOMANABLES A SEGUIR PEL PACIENT ONCOLOGIC

 1. HIGIENE. Cal ser especialment escrupolós i mantenir les següents recomanacions per tal d’evitar infeccions: utilització de sabons sense detergent; us de tovalloles individuals; controlar la temperatura de l’aigua, rentat freqüent de mans; fer servir guants per determinades tasques (com rentar els plats, jardineria…) utilitzant guants de cotó a sota.
 2. HIDRATACIÓ: Si hidratem (i quan abans millor), evitarem en gran mesura l’aparició de prurit, fissures, erupcions, èczemes, etc. Tenir especialment cura d’hidratar, cara, cos, llavis, mans, peus i ungles, sempre amb cremes altament hidratants. Es molt important la composició de les cremes hidratants a tots els nivells.
  • ESPECIAL ATENCIÓ A LES UNGLES: cal tenir en compte que la toxicitat que s’acumula a les ungles: molt freqüent l’alteració del color, es produeix inflamació, es trenca la cutícula, etc. Per evitar-ho, es important mantenir mans i peus secs, hidratar especialment les ungles, fer servir esmalts enfortidors i nutritius, i fer us de guants i calçat adient. Si cal, tractarem amb antibiòtics i corticoides tòpics.
 3. FOTOPROTECCIÓ: no només en pacients amb càncer de pell. La protecció del sol es fonamental quan s’està en tractament oncològic, especialment amb quimio i radioteràpia. Cal estar més protegit de lo normal que sol fer la població no oncològica. La protecció la farem:
  • Evitar l’exposició solar entre les 12:00 i les 16:00 i en qualsevol cas amb us de barrets, gorres, mocadors i robes en general que filtrin els rajos de sol. També ulleres de sol.
  • Cremes fotoprotectores: fer servir les minerals, especials per bebès i pells sensibles. Si pot ser, tipus “dry”. De vegades caldrà esta fotoprotegit fins i tot dins de casa els meso de sol mes intens.
 4. NUTRICIO: cal menjar de forma equilibrada i ajustar amb els nutrients que poden faltar de manera especial. La dieta mediterrània serà la més adient, amb especials consells quan es produeixi neutropènia. Cal tenir en compte:
  • Es fàcil que es produeixi una alteració del gust perquè es fan malbé les papil·les gustatives, o també sensació d’estar ple: recomanació de fer servir estris de fusta i aromatitzar amb orenga, gingebre, etc, i aromatitzar l’aigua amb llimona. La carn incrementa el gust metàl·lic
  • En relació a les sessions de quimio: no menjar una hora abans de la quimio; Els 2-3 d posteriors, no cuinar el pacient; i no prendre els menjars favorits ni abans ni després de la quimio, perquè sovint s’acaben avorrint.
 5. FER EXERCICI de manera regular però adequada a les necessitats i condicions del pacient, sempre guiat per professionals.

Mª Eugènia González, Llicenciada en Farmàcia. Nº col·legiada 14375

MEG
meugenia@farmaciameg.com